Lehed

Šokolaadi-kohupiimatort vaarikatega

teisipäev, 14. juuni 2011

Torditegemine mõlkus mul mõtteis juba mõnda aega, aga kuidagi ei suutnud ära otsustada, millist teha ja õigupoolest polnud vist õiget tujugi, sest küll takistas mingi koostisosa puudus, küll oli miski muu halvasti. Aga kui kõik asjad lõpuks paika loksusid, valmis üks väärt kook!

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

Kakaoste põhjade vahel on hulgaliselt vaarikaid (sain viimased 2 karbitäit vaarikaid sügavkülmast ära kasutada) ja vanilline kohupiima-vahukoorekreem muudab niigi pehmed põhjad veel mahlasemaks. Kokku tuleb mahedamaitseline kook, mis lausa sulab suus, ja mida kaunistavad pealt vaarikad ja servadel šokolaadilaastud.

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

Põhja valmistamiseks kasutasin Koolibiri koogiraamatust Brooklyni öise ahvatluse retsepti. Suhkrut lisades aga ei tõusnud minu käsi enam rohkem suhkrut kaussi valama - ja seda juba poole märgitud koguse peal. Nii ta jäigi ja ei kurda, kõik oli täpselt parajalt! Kreemiks vana hea - täiesti tavaline kohupiima ja vahuoore segu. Lihtsad asjad on tihtipeale kõige maitsvamad, nii sai ka see kook üllatavalt kiirelt külmkapist otsa. Alles oli terve tort kui juba pidi viimast tükikest jaotama hakkama :)

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

Põhi:
  • 100 g võid
  • 130 g suhkrut
  • 2 muna
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 45 g kakaod
  • 3/4 tl küpsetuspulbrit
  • 3/4 tl soodat
  • näpuotsatäis soola
  • 170 g jahu
  • 160 ml piima
Täidis:
  • vaarikaid
  • 600 g vanillimaitselist kohupiima
  • 4 dl vahukoort
  • 1 sl vanillisuhkrut
Kaunistuseks:
  • 100 g šokolaadi
  • veel vaarikaid
Põhja jaoks vahusta või suhkruga kergeks ja õhuliseks. Vahusta ükshaaval sisse munad. Siis lülita mikser aeglasele kiirusele ja sega sisse vanilliekstrakt, kakaopulber, söögisooda, küpsetuspulber ja sool. Lisa pool jahust, seejärel kogu piim ja siis ülejäänud jahu. Vahusta korralikult, kuni kõik on hästi segunenud. Vala tainas 24 cm läbimõõduga korralikult võitatud lahtikäivasse vormi ja küpseta 180-kraadini eelkuumutatud ahjus, umbes 30-35 minutit. Valmis põhi on kindlasti tahke, pooleks lõigates aga meeldivalt pehme ja vetruv.

Järgmine samm ongi jahtunud põhi kaheks kettaks lõigata. Seejärel aseta alumine ketas serveerimisalusele ja pane selle ümber lahtikäiva vormi servaosa. Kata põhi vaarikatega. Mida rohkem, seda uhkem - kata kogu koogi põhi.

Valmista täidiseks kohupiima-vahukoore segu, selleks vahusta kõigepealt vahukoor, siis lisa kohupiim ja vahusta veel kergelt, et kõik hästi seguneks. Seejärel vala tordipõhjale umbes pool kohupiima-vahukoore segust ning kata see teise koogikettaga. Vala peale ülejäänud kohupiimasegu, silu ära ja pane üleöö külmkappi seisma.

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

Järgmisel päeval eemalda koogivormi rõngas (juhul kui ei katnud seda enne küpsetuspaberiga, lõika enne koogi ja vormi vahelt noaga läbi, et vorm poolt tordi serva kaasa ei rebiks). Lõika toasoojast šokolaadist noaga laastud ja suru need kergelt tordi servale. Pealt kata tort vaarikatega. Serveerimiseni hoia külmas.

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

26 kommentaari:

  1. Oeh, ma kiidan pilte, Dagris! Mul on endal plaanis sel suvel nii mõndagi tordi- ja koogipilti pildistada sedasi kõhu ees hoitava aluse peal - Sul on see niiii kenasti välja tulnud!

    VastaKustuta
  2. Väga kaunis fotoseeria! Kook isuäratav.

    VastaKustuta
  3. Väga ilusad pildid. Kook maitses ka kindlasti hästi.

    VastaKustuta
  4. Suu jookseb vett, pildid on lihtsalt nii isuäratavad. Lõhna tunnen ka juba :)

    VastaKustuta
  5. Aitäh positiivsete kommentaaride eest! :) Tort oli tõesti suurepärane, teen vist homseks õe lõpetamiseks ühe pea samasuguse koogi veel - seekord ilmselt maasikatega ;)

    VastaKustuta
  6. Proovisin ära, ainult vahele panin metsmaasikaid ja peale tavalisi.tegin pulmaaastapäevaks ja lõpptulemus oli mega hea. Soovitan soojalt proovida. Merje

    VastaKustuta
  7. Merje, mul on kohe hea meel lugeda, et hästi maitses :)

    VastaKustuta
  8. See kook võibolla isegi ilmub mu venna sünnipäevalaual, aga maasikatega :).

    VastaKustuta
  9. Birgit, usun, et see oleks hea valik :)

    VastaKustuta
  10. Dagris, kas sa kasutad kohupiima või kohupiimapastat?

    VastaKustuta
  11. Kas kohupiimaga võib ka teha ?

    VastaKustuta
  12. Loomulikult võib teha ka teralise kohupiimaga, kuid mulle meeldib kohupiimapastaga tehtult rohkem.

    VastaKustuta
  13. Sattusin juhusliku otsingu tulemusel antud koogini. Otsustasin selle kasuks kuna komponendid olid lihtsad ning shokolaadi põhi tundub kindlasti ahvatlev ka lastele. Kook tuli super. Korrutasin kogused 1,5ga ja valmistasin suure tordi oma lapse 3-aastaseks sünnipäevaks. Nüüd just otsisin uuesti retsepti välja ja hakkan uuesti seda torti küpsetama järgmiseks sündmuseks :) Tänud hea retsepti eest.

    VastaKustuta
  14. Vaatan et ilus ja isuäratav tort. kas vahukoore ja kohupiimasegu tardub tõesti nii ilusaks?
    Selline tunne jääb nagu oleks zelatiini kasutatud?
    Millist vanilli kohupiimapastat kasutad?
    Kas vahukoore ja kohupiima segad käsitsi kokku, et mikserdades läheb vist vedelaks?

    VastaKustuta
  15. Kas külmutatud vaarikad tuleks enne tordi vahele panemist ära sulatada või võtta otse külmkapist ? Äkki leotab ilma sulatamata põhja liigselt läbi ?

    Merle

    VastaKustuta
  16. Oleneb natuke ka vaarikatest. Oma korjatud ilusad terved marju olen pannud ka otse vahele, sest sulatatuna on nad täpselt samasugused kui külmunult :) Kui on vesisemad marjad, siis võib tõesti targem olla eelnevalt ära sulatada.

    VastaKustuta
  17. Hello. I'm using translater, so I can bake this amazing cake. It looks delicious! I have one question, because with the translater, it is a bit diffcult to get everything wel. For the filling I need 1 tablespoon vanill extract or vanille sugar? And I need 600 gr cream chees or 600 gr cheese cake filling? I thank you for your answer! estonian cakes are the best!

    VastaKustuta
  18. Hey! Nice to hear from you! :) Yes, you need 1 tablespoon of vanilla sugar or extract for the filling. I actually used 600 g curd cheese or creamy farmers cheese in this cake if you can find it.
    If you have any other questions I'll be happy to help.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hi :) Thank you so much for helping me!!! I have now all the needed components, so tomorrow I will go for it. Fingers crossed! Have a nice day!

      Kustuta
  19. Tere. Mind huvitab et miks sooda kui on juba küpsetuspulber? Ei ole ka mingit hapukat ainet (hapukoor, keefir) Mulle ei meeldi üldse kui sooda maitset on tunda :) Ette tänades !

    VastaKustuta
  20. Tere! Kirjutasid, et panid poole vähem suhkrut. Retseptis on kirjas 130g suhkrut. Kas tegelikult panid ca 65 g suhkrut?

    VastaKustuta
  21. Retseptis ikka õige kogus - 130g :)

    VastaKustuta