Lehed

Maasika-jogurtišarlott

reede, 1. juuli 2011

Hiljuti tegin esimest korda šarlotti - ikka maasikatega nagu aastaajale kohane. Ma pole olnud väga suur rullbiskviidi tegija, nii et natuke viperusi tuli ikka ette - näiteks ei tasu väga kaua esimese biskviidi rullimisega jokutada, parem kohe rulli keerata, et mitte riskida näiteks pragunemisega ;) Rullbiskviidi vahele panin ainult moosi, sest lugesin, et muidu võib biskviit liiga läbi liguneda. Seejuures ei tasu aga ka moosiga kokku hoida, muidu võib see jääda liiga kuiv.
Arvan, et see ei jäänud mu viimaseks šarlotikatsetuseks, sest maitse oli hea, aga mõned asjad-oskused tahavad veel lihvimist ;)

Maasika-jogurtišarlott

Vaja läheb:
  • 1 rullbiskviiti, täideks maasika toormoos
  • 1 l maasika- või marjamaitselist joogijogurtit
  • 2 dl vahukoort, vahustatult
  • 30 g želatiini (loe kasutatava želatiini pakilt, palju sellise koguse vedeliku tarretamiseks vaja on!)
  • maasikaid, sektoriteks lõigatult + veidi külma vett

Rullbiskviit:
Kõigepealt panin kokku rullbiskviidi, ehk siis alustasin biskviidi küpsetamisega. Selleks vahustasin korralikult 4 muna umbes 6 sl suhkruga ja sõelusin siis sisse 2 dl jahu ja tärklise segu, kus lisaks 0,75 tl küpsetuspulbrit ja sama palju soodat. Segasin segu ühtlaseks, valasin küpsetudpaberiga kaetud ahjuplaadile, silusin siledaks ja panin eelsoojendatud ahju küpsema. Umbes 200 kraadi juures kulus küpsemiseks 15-20 minutit, küpsust kontrollisin puutikukga.
Lasin biskviidil hetke lahtise uksega ahjus seista, seni lõikasin uue biskviidisuuruse küpsetuspaberitüki, mille katsin ühtlaselt suhkruga. Siis võtsin biskviidi ahjust ja siis plaadilt ja kummutasin suhkruga kaetud küpsetuspaberile. Järgnevalt koorisin maha pealmise (ahjus käinud) küpsetuspaberi ja rullisin biskviidi koos teise paberiga rulli. Jätsin jahtuma.
Kui rull oli enam-vähem jahtunud, võtsin posu maasikaid, segasin suhkruga ja püreestasin saumiksriga. Rullisin biskviidi jälle sirgeks ja katsin julgelt maasikatoormoosiga (muidu võib kuiv jääda), seejärel rullisin viimast korda kokku, küpsetuspaberi abiga, aga ikka nii, et paber rullist välja jäi :) Nüüd panin rulli külma mõneks ajaks tahenema.

Maasikašarlott

Šarlott:
Šarlotti kokku panema hakates avastasin, et minu armastatud (sest seda on nii lihtne ja mugav kasutada!) lehtželatiini oli liiga vähe ja kuna mu laiskus on ka piiritu ja poodi ei viitsinud minna, siis otsustasin kasutada kapist leitud nö tavaželatiini. Pakil oli kirjas "toiduželatiin" ja et 1 liitri vedeliku nõrgaks tarretamiseks on vaja 35 g. Nii ma siis võtsingi, oma meelerahuks umbes 5 g vähem ehk 30 grammi, sest parem veidi pehme kui kummine - minu arust :) Panin terad vähesesse külma vette paisuma ja hiljem panin sama kuumakindla nõu väikese kuumusega pliidile, kuni želatiin oli täielikult lahustunud.
Seni sain ette valmistada šarloti "põhja" - selleks võtsin rullbiskviidi ja lõikasin selle üsna õhukesteks (0,5-1 cm) viiludeks. Võtsin salatikausi, katsin selle toidukilega ja ladusin põhja ja kausi seintele rullbiskviidiviile, kuni rohkem ei mahtunud. Järgmiseks valmistasin ette ka jogurti lisades sellele vahustatud koore. Siis niristasin pidevalt segades želatiinisegu jogurti sekka ja siis omakorda pool jogurtit rullbiskviidiga voorderdatud kaussi, siis lisasin maasikatükke, segasin veidi ja kordasin sama tegevust veel korra. Lõpuks tõstsin toidukile ääred kausi peale kokku ja panin kausi üleöö külma. (Ülejäänud paarist viilust rullbiskviidist ja jogurtist tegin magustoidud väikestesse kaussidesse.)
Serveerimiseks kummuta šarlott alusele, koori kile maha ja kaunista vahukoore ja maasikatega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar