Lehed

Besee-šokolaaditort

laupäev, 18. detsember 2010

Koogi retsept pärineb Martha Stewarti lehelt. Nagu seal kirjutatakse, siis sellest koogist - nagu ka parimatest romantilistest filmidest - leiab igaüks endale midagi: põnevust (krõbe beseekate), ettearvamatusi (pähklid ja šokolaaditükid), ja hea tundega lõpu (mahlane šokolaadipõhi).
Mina küll ei oskaks koogi kohta midagi sellist kirjutada ja tõsi ta on, ma ei hakkaks kooki ka filmiga võrdlema, aga noh... Mis muud kui proovige järgi, näeb kena välja ja maitseb hästi :)

Besee-šokolaaditort / Chocolate Meringue Cake

Šokolaadikiht:
  • 90 g võid + 10 g vormi määrimiseks
  • 1,5 dl röstitud sarapuupähklied
  • 1,25 dl pruuni suhkrut
  • 150 g + 30 g tumedat šokolaadi
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 1 tl rummi
  • 4 munakollast + 3 munavalget
  • soola
Beseekiht:
  • 3 munavalget
  • 5 sl suhkrut
  • 1 tl maisitärklist
  • soola
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munakollased. Sega sisse vanilliekstrakt ja rumm (kui kasutad) ning 150 g sulašokolaadi. Sega korralikult läbi ja pane kõrvale.
Nüüd vahusta munavalged natukese soolaga. Kõigepealt sega üks kolmandik munavalgevahust šokolaadisegu hulka, sega korralikult läbi ning siis lisa ettevaatlikult segades ülejäänud munavaht. Vala tainas võitatud lahtikäivasse (18 cm diameetriga) vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Besee-šokolaaditort / Chocolate Meringue Cake

Beseekihi ettevalmistamiseks vahusta munavalged tiba soolaga kõvaks vahuks, lõpus lisa maisitärklis ning seejärel sega sisse sarapuupähklid ja hakitud 30 g šokolaadi.
Kui šokolaadipõhi on piisavalt kaua ahjus olnud, võta see välja ja kata beseekattega. Küpseta veel umbes 20 minutit. Enne söömist lase veidi jahtuda.
NB. Torti külmikus säilitades on targem see välja võtta vähemalt pool tundi enne serveerimist, et ta jõuaks jälle pehmeneda.

Besee-šokolaaditort / Chocolate Meringue Cake

4 kommentaari:

  1. Jeesus. Tule tee mulle seda torti. Pool kuningriiki ja üks jalg selle eest!

    VastaKustuta
  2. Mul sai see kook järele proovitud, aga ei olnud siiski suurem asi. Kõige parem ja maitsvam osa on see šokolaadikiht, aga besee maitses kuidagi imelikult - pähklitükid hästi ei passinud besee sisse minu meelest.

    PS Sul on retseptis selle koha peal ka viga, et pähklid peaksid koostisainete nimistus käima besee sisse, mitte koogipõhja sisse.

    VastaKustuta
  3. Hmm... oma arust on kõik õigesti ?

    VastaKustuta